U harmoniji sa prirodom. Za zdravlje i vitalnost.

Cimet prah

780.00 rsd

KOLIČINA
Cejlonski cimet prah Za korišćenje je najbolji cejlonski cimet je zato što on u svom sastavu ima nizak sadržaj kumarina, za razliku od klasičnog cimeta. Cimet se koristi kao začin . Takodje, pomaže da nivo glukoze u krvi ne poraste previše brzo i da ne dođe do hipoglikemičnih epizoda u mozgu -ima visoku antioksidativnu sposobnost -1 kašičica cimeta kao ½ čaše borovnica -povećavaju sitost i daju osećaj slatkog, što pomaže da smanjite šećer u ishrani -zagreva i ima termogene osobine, blago povećava telesnu temperaturu i blago povećavaju metabolizam -antibakterijski efekat-čuva oralno zdravlje, dodaje se u žvakaće gume.

U slučaju nedostataka proizvoda koji proizilaze iz nepodudarnosti stvarnih sa deklarisanim karakteristikama kvaliteta proizvoda zamenićemo proizvod, a sve troškove zamene snosi Terra co doo. 

Potrebno je da proizvod vratite u originalnom pakovanju sa računom.

Molimo Vas, da prilikom isporuke izvršite pregled pošiljke i prijavite kuriru  eventualna oštećenja da bi kurir napravio zapisnik. Garancija ne važi u slučaju oštećenja nastalog kao posledica neodgovarajuće upotrebe.

Da bismo uspešno obradili Vašu porudžbinu potrebni su nam Vaše ime i prezime, adresa, e- mail (opciono) i telefonski broj. Uz pomoć tih podataka bićemo u mogućnosti da Vam isporučimo željenu robu, kao i da Vas obavestimo o trenutnom statusu porudžbine. Obavezujemo se da ćemo čuvati Vašu privatnost i da prikupljene podatke nećemo koristiti ni u koje druge svrhe.

Cejlonski cimet prah Za korišćenje je najbolji cejlonski cimet je zato što on u svom sastavu ima nizak sadržaj kumarina, za razliku od klasičnog cimeta. Cimet se koristi kao začin . Takodje, pomaže da nivo glukoze u krvi ne poraste previše brzo i da ne dođe do hipoglikemičnih epizoda u mozgu -ima visoku antioksidativnu sposobnost -1 kašičica cimeta kao ½ čaše borovnica -povećavaju sitost i daju osećaj slatkog, što pomaže da smanjite šećer u ishrani -zagreva i ima termogene osobine, blago povećava telesnu temperaturu i blago povećavaju metabolizam -antibakterijski efekat-čuva oralno zdravlje, dodaje se u žvakaće gume.

U slučaju nedostataka proizvoda koji proizilaze iz nepodudarnosti stvarnih sa deklarisanim karakteristikama kvaliteta proizvoda zamenićemo proizvod, a sve troškove zamene snosi Terra co doo. 

Potrebno je da proizvod vratite u originalnom pakovanju sa računom.

Molimo Vas, da prilikom isporuke izvršite pregled pošiljke i prijavite kuriru  eventualna oštećenja da bi kurir napravio zapisnik. Garancija ne važi u slučaju oštećenja nastalog kao posledica neodgovarajuće upotrebe.

Da bismo uspešno obradili Vašu porudžbinu potrebni su nam Vaše ime i prezime, adresa, e- mail (opciono) i telefonski broj. Uz pomoć tih podataka bićemo u mogućnosti da Vam isporučimo željenu robu, kao i da Vas obavestimo o trenutnom statusu porudžbine. Obavezujemo se da ćemo čuvati Vašu privatnost i da prikupljene podatke nećemo koristiti ni u koje druge svrhe.

O proizvodu

PRAH CEJLONSKOG CIMETA

Cimet dolazi iz unutrašnje kore stabla cimeta, tropskog stabla iz porodice Lauraceae. Vrsta Cinnamomum verum ili Cinnamomum zeylanicum specifična je za cejlonski cimet. Stabla cimeta rastu uglavnom u vlažnim i toplim predelima Šri Lanke, gde su klimatski uslovi idealni za njihov razvoj.Berba cimeta se obavlja u toku kišne sezone, kada se kora lakše odvaja od debla. Uzgajivači odaberu grane stare oko dve godine, a zatim posebnim nožem pažljivo uklanjaju spoljnu koru, a onda unutrašnju koru seku u tanke trakice koje ostave nekoliko dana da se suše na suncu.Dok se suše, kore se same smotaju, stvarajući karakteristične štapiće cimeta, koji se dalje melje u prah.
Cejlonski cimet je višestruki začin, koji se koristi u kuvanju a tako i zbog svojih zdravstvenih prednosti. U kuvanju, skladno se uklapa u mnoge sastojke i jela, slatka i slana. Na primer, u peciva i deserte : u pitama, kolačima, voćnim kompotima, sutlijašima a posebno se dobro slaže sa jabukama, kruškama i suvim voćem. Možete ga dodati u svoje čajeve, kafe, vruće čokolade, kuvano vino ili praviti tradicionalni crni čaj u koji se sem cimeta dodaju i karanfilić, kardamon, đumbir i mleko. Kao začin, dobro se slaže sa jagnjetinom, piletinom, mahunarkama, jesenjim povrćem a možete ga dodati u variva, supe, karije, marinade ili umake gde god je potreban aromatičan i mirisan dodir.
Osim što se koristi u kuhinji kao začin, cejlonski cimet je cenjen zbog brojnih korisnih svojstava, delujući:

Antiuoksidativno i protivupalno: sadrži polifenole, koji imaju protivupalna i antioksidativna svojstva i štite ćelije od oštećenje koja izazivaju slobodni radikali i pomažu protiv upala u telu. Cimet je od 50 namirnica sa visokim antioksidativnim svojstvima svrstan na četvrto mesto. Posle zrna kakaovca, sadrži najviše proantocijanidina ( antioksidansa), 20 puta više od brusnica, a 25 puta više od borovnica.

Kao pomoć u regulaciji šećera u krvi: može pomoći tako što poboljšava osetljivost na insulin i usporavajući apsorpciju ugljenih hidrata u digestivnom sistemu, što može biti korisno posebno za osobe sa dijabetesom tipa 2. Prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu „Dabetes care“, ispitanici koji su dnevno uzimali 6 grama cejlonskog cimeta pokazali su smanjenje glukoze, triglicerida i LDL holesterola u krvi.

Na poboljšanje stanja kardiovaskularnog sistema: neka istraživanja sugerišu da konzumacija cimeta može pomoći snižavanju nivoa LDL holesterola ( „lošeg“holesterola) i triglicerida u krvi, dok održava nivo HDL holesterola ( „dobar“ holesterol), što može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih problema.

Kao pomoć u borbi protiv bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija : može pomoći kod infekcija kandidom ili bakterija koje se unose hranom, i sprečiti rast bakterija koje uzrokuju loš zadah. U tradicionalnoj kineskoj medicini koristan je kod prehlada i crevnih viroza.

Za poboljšanje funkcija mozga: neka istraživanja su pokazala da konzumacija cejlonskog cimeta može poboljšati kongitivnu funkciju i pamćenje, vizuelnu i motoričku brzinu,kao i smanjiti efekte oksidativnog stresa na mozak.

Kao pomoć digestivnom sistemu: poboljšava varenje, stimuliše rad creva i pomaže u suzbijanju osećaja mučnine i opstipacije.

Kao pomoć u smanjenju menstrualnih bolova: stavite kašičicu cimeta u šolju tople vode i popijte

Može pomoći u smanjenju bola kod artritisa: prema jednom istraživanju koje je sprovedeno u Kopenhagenu, ispitanici su izimali ujutru kašičicu cimeta sa kašičicom meda i posle nedelju dana prijavili su olalkšanje od bola izazvanog artritisom.

Može pomoći kod steriliteta: cimetaldehid koji je sastojak cimeta može podići nivo progesterona i smanjiti testosteron,odnosno pomaže u prirodnoj regulaciji hormona što može biti korisno kod neplodnosti.

Prva pomoć kod upale grla: skuvajte čaj, dodajte 2 kašičice meda, 2/3 kašičice cimeta i kašičicu bibera i popijte- antiseptična svojstva začina pomažu da se smanji upala grla

Preporučena doza je 3-4 grama, što je jedna kašičica u toku dana.
Moguće nuspojave: kod nekih osoba usled uzimanja veće količine, iritacija oralne sluznice. Voditi računa o mogućoj interakciji sa lekovima – cejlonski cimet može da utiče na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi . Cejlonski cimet ima mnogo manje kumarina ( 0,004%) i zato se savetuje njegova upotreba umesto drugih vrsta cimeta ( Cassia),kod kojih je sadržaj kumarina 1% i dugotrajnim korišćenjem Cassie može doći do oštećenja jetre.