U harmoniji sa prirodom. Za zdravlje i vitalnost.

glavobolja
Dosadna glavobolja! Etarska Ulja Kao Oaza Lečenja
Savet

Dosadna glavobolja! Etarska Ulja Kao Oaza Lečenja

Boli glava! 

Da ne pitamo od čega i od koga… ima puno okidača kao što su umor zbog sedenja i gledanja u računar, jako svetlo, neprikladne naočari. Glavobolja je direktno povezana sa vazokonstrikcijom krvnih sudova glave posle koje sledi vazodilatacija koja izaziva bol. Ko je patio, zna kako glavobolja izgleda. Može da traje od 4 do 72 sata, uz pogoršanje od buke, svetla, praćeno laganom mučninom i povraćanjem. Bol može biti pulsirajući i onemogućiti Vas da obavljate osnovne aktivnosti i bićete primorani da mirujete.

Postoji nekoliko tipova glavobolja, uključujući glavobolje nastale usled napetosti, migrene i klaster glavobolje, svaka s različitim karakteristikama i simptomima.

Lekari preporučuju različite strategije za ublažavanje glavobolje, uključujući odmor, hidrataciju, izbegavanje okidača, kao što su određeni mirisi ili namirnice, i primenu lekova za ublažavanje bola. Takođe, vežbanje, tehnike opuštanja, i promena načina života mogu pomoći u prevenciji glavobolja.

etarska ulja

Uradite ovo kada se javi glavobolja

Prva stvar koju bi trebalo da uradite jeste da popijte čašu vode jer nekada od dehidratacije može da zaboli glava. Osim toga trebalo bi odmah da otvorite prozor i dišete duboko. Ako se budite sa glavoboljom, to može biti znak anksioznosti i depresije, pogotovo ako ste često jako umorni. Izbegavajte u ishrani čokoladu, belo vino, sireve, divljač, haringu i začine sa glutamatom (npr. vegeta) jer su oni toliko česti okidači glavobolje da te glavobolje u Americi zovu sindromom kineskih restorana.

Glavobolja je čest neželjeni gost u našim životima. Bilo da je uzrokovan stresom, napetostima, migrenom ili drugim faktorima, bol u glavi može biti veoma neprijatan i ometajući. Srećom, postoji nekoliko prirodnih metoda za ublažavanje glavobolje, uključujući upotrebu etarskih ulja.

etarska ulja

Etarska ulja za ublažavanje simptoma glavobolje

Etarska ulja su darovi prirode koji se mogu koristiti u lečenju glavobolje. Njihova lekovita svojstva su dobro poznata, a aromaterapija sve više i više postaje popularna metoda za olakšanje ovog uobičajenog problema. U ovom tekstu istražićemo kako se glavobolja može eliminisati i na koji način etarska ulja mogu biti efikasna za ublažavanje glavobolje i pružiti vam korisne savete i recepte kako da to i primenite.

Za ublažavanje simptoma glavobolje mogu pomoći difuzije etarskog ulja limuna, lavande i mente, dva puta dnevno po sat vremena. Takođe može pomoći rastvor pet kapi etarskog ulja mente u 300ml ledene vode, u taj rastvor treba potopiti gazu, a onda u gazu umotati par kockica leda i staviti na bolno mesto.

Osim toga jako je delotvorna masaža etarskim uljem mente, 2 kapi ovog ulja ili iz bočice sa roll on-om, i to masirati slepoočnice, vrat i čelo iznad obrva (paziti da ne dođe u kontakt sa očima).

Jedno od najefikasnijih etarskih ulja za lečenje glavobolje je lavanda. Lavandino ulje ima umirujući efekat na nervni sistem i može pomoći u opuštanju mišića vrata i ramena, što često izaziva glavobolju napetosti. Da biste koristili lavandinu esenciju, dodajte nekoliko kapi u difuzer ili razblažite etarsko ulje u baznom ulju i nanesite ga na slepoočnice.

Ulje eukaliptusa može pomoći kod sinusnih glavobolja, jer olakšava disanje i smanjuje zapušenost nosa. Udahnite pare eukaliptusa iz vruće vode ili koristite difuzer da raspršite miris po prostoriji.

Još jedna mešavina za masažu protiv glavobolje bi bila da pomešate po 1ml etarskog ulja lavande, mente i bosiljka i po 0,5ml etarskog ulja rimske kamilice i karanfilića.

Nemojte zaboraviti na čajevac i kamilicu, koji takođe imaju protivupalna svojstva i mogu pomoći u opuštanju mišića i smanjenju glavobolje. Kombinacijom ovih etarskih ulja možete napraviti poseban lek za glavobolju.

Puno je načina da se smanji bol, a Vi pokušajte da nađete ono što je za Vas idealno. Važno je napomenuti da etarska ulja treba koristiti pažljivo i u skladu sa uputstvima, kako bi se izbegle moguće iritacije kože ili alergijske reakcije. Takođe, ukoliko se glavobolja često javlja ili je izuzetno jaka, trebalo bi da konsultujete lekara radi detaljnog pregleda i saveta o odgovarajućem lečenju.

Može vam se svideti

Da ne pitamo od čega i od koga… ima puno okidača.Direktno je povezana sa vazokonstrikcijom
I podložniji smo raznim virusnim infekcijama, zbog oslabljenog imuniteta, neredovne ishrane, stresa, iscrpljenosti, ali i
Da ne pitamo od čega i od koga… ima puno okidača.Direktno je povezana sa vazokonstrikcijom
I podložniji smo raznim virusnim infekcijama, zbog oslabljenog imuniteta, neredovne ishrane, stresa, iscrpljenosti, ali i