fbpx

Bosiljak

Začin s kojim svaki obrok postaje kraljevski

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potiče iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici usnatica (Lamiaceae, Labiateae). U obliku čaja bosiljak se koristi kao sredstvo za umirenje i kod problema sa varenjem. Stabljika bosiljka sadrži 0,5 – 1,5 % eteričnog ulja, u kojem ima najviše metilkavikola (55%), estragola i eugenola. Karakterističan miris i aromu biljci daje upravo hemijska materija eugenol.

Morfološke osobine bosiljka

Bosiljak je jednogodišnja biljka koja može dostići visinu od 80 cm. Stabljika je uspravna, a listovi jajasti s oštrim vrhom. Veličina se listova povećava od vrha stabljike prema njenom podnožju. Cvetovi bosiljka su sitni i bele boje, smešteni na gornjem delu biljke. Koren je osrednje razvijen, ali je razgranat. Prodire relativno plitko, do 40 cm dubine. Seme zadržava klijavost 4 do 5 godina, a niče 7 do 14 dana nakon što se obavi setva. Masa 1.000 semena iznosi 1,2 do 1,8 grama.