AMLA prah (Phyllanthus emblica)
Amla, poznata kao indijski ogrozd, poznata je već hiljadama godina jer se u ajurvedskoj medicini koristi u prevenciji kao i za neutralisanje niza simptoma. Plod amle su bobice koje su bogate antioksidantima, vitaminima, aminokiselinama, mineralima, polifenolima i dijetnim vlaknima. Ovo voće, osušeno i samleveno u prah, možete koristiti za poboljšanje blagostanja vašeg celokupnog organizma.
Po sastavu, amla ima malo šećera, a visok nivo vitamina A, vitamina C, vitamina E, gvožđa i kalcijuma. Zbog svojih nutritivnih kvaliteta, ima pozitivan efekat na .
JAČANJE IMUNITETA: Visok sadržaj C vitamina ( među najvišim koncentracijama u prirodi) koji je vezan za tanine, koji se lako absorbuje i organizam ga lako iskorišćava jer se nalazi u prirodnom obliku. Vitamin C je antioksidans koji sprečava i smanjuje oštećenje ćelija usled dejstva slobodnih radikala, i pomaže u stvaranju antitela i imunoloških ćelija koje uništavaju patogene.
POBOLJŠAVA IZGLED KOŽE: C vitamin kojim je bogata amla učestvuje u sintezi kolagena, koji kožu čini čvrstom, zategnutom i lepe teksture, te se smatra pravim anti-age sredstvom. Antioksidanti iz amle mogu sprečiti stvaranje bora i prerano starenje kože.
POBOLJŠAVA IZGLED KOSE: Amla hrani kosu i pomaže u jačanju folikula dlake, podstiče rast kose, sprečava nastajanje peruti i da kosa prerano ne sedi.
POBOLJŠAVA VARENJE: Amla je izvanredan izvor vlakana koja pomažu regulisati rad creva i ublažava probleme kao što su dijareja ili opstipacija. Podstiče proizvodnju želudačnih sokova, ubrzavajući varenje i absorbciju hrane.
POBOLJŠAVA RAD SRCA: Bogatstvo C vitamina i antioksidanata kao i drugih fitonutrijenata smanjuje delovanje faktora rizika na srce kao što su visok nivo triglicerida, LDL holesterola i visokog krvnog pritiska. Štiti i smanjuje oksidativni stres koji dovodi do upala, stvaranja krvnih ugrušaka i svih problema koja ta stanja mogu izazvati.
POBOLJŠAVA MENTALNO ZDRAVLJE: Velika količina antioksidanasa mogu poboljšati rad mozga i pamćenje.
BLAGOTVORNO DELUJE NA NIVO ŠEĆERA U KRVI: Sadrži mineral hrom koji utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi i povećava osetljivost na insulin.
BLAGOTVORNO DELUJE NA OČI: U ajurvedskoj medicini, amla se preporučuje za smanjenje rizika od katarakte, glaukoma, makularne degeneracije povezane sa starenjem i konjuktivitisa.
BLAGOTVORNO DELUJE NA ANEMIJU: Visok sadržaj vitamina C i gvožđa su dobra kombinacija za dopunu ishrane i sprečavanje anemije i postizanje dobre krvne slike.
Amla je korisna i u protokolima detoksikacije organizma, a u ajurvedi se zove i rasajana, biljka koja hrani i podmlađuje telo.
Preporučuje se uzimanje pola do jedne kašičice praha (3-5 grama) razmućene u malo meda, čaši tople vode ili sa malo ulja ,kao čaj ili dodati u napitke, sokove i smutije. Treba da imate na umu da ajurvedski prahovi deluju holistički, ali imaju kumulativni efekat te je potrebno uzimanje od 6 nedelja pa i do više meseci, što zavisi od više faktora , od osobe do osobe.
Amlu možete koristiti i spolja, za negu kože i kose u obliku maske, tonika ili pakovanja.
Kontraindikacije: Amla može izazvati razređivanje krvi, pa osobe koje su na terapiji antikoagulantima treba da potraže savet lekara o korišćenju amle.