PSILIJUM
Seme psilijuma potiče iz Plantago ovata, jedne vrste bokvice koja se uglavnom uzgaja u Indiji i Pakistanu. Mlevenjem semena psilijuma nastaju ljuspice koje deluju blago laksativno, omekšsvaju stolicu, vezuju vodu, regulišu probavu bilo da postoje problemi opstipacije, dijareje, tvrde stolice , sindrom iritabilnog creva ili spore probave.
Ljuske psilijuma mogu biti neposredna pomoć kod zatvora ili proliva, a ukoliko se redovno uzimaju imaju blagotvorni učinak na gastrointestinalni trakt i mogu podržavati zdravu crevnu floru.
Ljuske psilijuma mogu absorbovati 40 puta veću količinu vode od svoje težine, i kao rezultat toga one nabubre u crevima povećavajući volumen stolice. Na taj način povećavaju pritisak na zid creva, što prirodno podstiče proces pražnjena. Laksativni efekat podržavaju i masna ulja i sluzi koja „podmazuju“ creva da se stolica lakše transportuje kroz creva. Važno je napomenuti da je neophodno uzimati veliku količinu vode!
Kod proliva, ljuspice psilijuma vežu višak tečnosti u crevima, čineći stolicu ponovo čvršćom, a sluzi prave zaštitni sloj preko crevne sluznice, što može pomoći u smanjenju upale. One sadrže veliku količinu vlakana. Daje osećaj sitosti.
Dnevna doza od 2 kašičice ljuspica psilijuma je idealna za pokretanje probave. Psijijum se prethodno potopi u 200ml vode, soka, jogurta, smutija ili čaja, a nakon gutanja se popije još 1-2 šolje tečnosti.
U ajurvedi, psilijum se dugo koristi i poznat je kao prah koji se zove ISABGOL. U Americi postaje popularan od 1930.godine, kao glavni sastojak Metamucila, preparata koji je podrška digestivnom sistemu.Danas se široko u svetu koristi kao dodatak ishrani.
Smatra se da dodavanje psilijuma u ishranu pomaže kod mršavljenja i detoksikacije, a može sprečiti razna upalna stanja debelog creva kao što su divertikulis ili sindrom iritabilnog creva.
Psilijum se dobija iz semenki Plantago ovata ( „indijska pšenica“). On sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva prebiotička vlakna koja se nalaze u obliku praha i mogu se dodati tečnostima i hrani. Posebno je cenjen zbog svoje sposobnosti da pruži podršku sistemu za varenje i blagog laksativnog delovanja, a može sniziti nivo holesterola i time uticati na zdravlje srca.
Psilijum sadrži oko 30% sluzavih komponenti, posebno ksiloze, arabinoze i galakturonske kiseline, koje smanjuju crevnu absorbciju. Ne sadrži gluten i mogu ga konzumirati osobe sa intolerancijom na gluten. To je koncentrisani izvor vlakana, koja se uglavnom sastoje od hemiceluloze.Ne vare se u tankom crevu, već se delimično razgrađuju u debelom crevu, gde povoljno deluju na crevnu floru.
100 grama psilijuma osigurava unos 378 kcal, i sadrži:
- 20g ugljenih hidrata
- 77,8 g vlakana
- 83mg natrijuma
- 917mg kalijuma
- 333mg kalcijuma
- 2mg gvožđa
Američka FDA je 1998. precizirala da je psilijum izvor mucilaginoznih vlakana, a SZO je objavila monografije o njemu 1999. Službeno je u farmakopejama Nemačke, Francuske i SAD. Koristi se odavno u tradicionalnoj medicini Indije, Pakistana, Egipta i Turske.
Kako psijijum deluje u crevima?
Fiziološki aktivna komponenta u psijijumu je neutralni arabinoksilan ( ksiloza i arabinoza). Arabinoksilan ima takvu strukturu da može da reguliše crevnu floru u debelom crevu. Psilijum je sluzavo vlakno koje u kontaktu sa vodom ima sposobnost stvaranja gela koji upija toksine iz creva i ubrzana njihovu eliminaciju i podstiče perilstatiku creva . Anaerobna fermentacija polisaharida iz psilijuma dovodi do stvaranja kratkolančanih masnih kiselina acetata, propionata i butirata u crevima koji imaju protivupalna i antioksidativna svojstva.
Psilijum ljuspice možete koristiti u smutijima, jogurtu, sokovima: dodajte 1 kašičicu na čašu; u zobnoj kaši, obogatite je vlaknima: 1-3 kašičice ; možete psilijumom zameniti jaja u veganskim receptima- jedno jaje menja kašičica psilijuma razmućena sa 3 kašičice vode; možete hleb i peciva koja pravite obogatiti sa više vlakana dodavanjem kašičice psilijuma.
Najčešća upotreba psilijum ljuspica:
OPSTIPACIJA: Gel koji nastaje kada se psilijum rastvori u vodi ima omekšavajuću i podmazujuću ulogu u crevima i olakšava eliminaciju fekalija. U istraživanju objavljenom u American Journal of Gastroenterology, gde je učestvovalo 149 pacijenata sa opstipacijom, pokazalo se da konzumacija 15-30 g psilijuma dnevno, dovodi do smanjenja opstipacije i regulacije crevnog tranzita u 85% akutnih slučajeva. Meta analiza objavljena u Word Journal of Gastroenterology koja je uključila 1300 studija dovela je do zaključka da dijetna vlakna, uključujući i psilijum, mogu ubrzati eliminaciju fekalnog bolusa.
SNIŽENJE NIVOA HOLESTEROLA: Istraživanje provedeno na grupi od 34 muškarca sa dijabetesom tipa 2 i hiperholesterolemijom pokazala je smanjenje ukupnog holesterola za 8,9% i LDL holesterola ( 1%) posle konzumiranja 5,1 g psilijuma dva puta dnevno tokom 8 nedelja u poređenju sa placebom. Nisu primećene značajne promene u glukozi u krvi. Psilijum ljuspice povlače masne kiseline dok prolaze kroz crevni trakt, i na taj način ih uklanjaju iz tela, podstičući jetru da koristi zalihe holesterola za povećanje proizvodnje masnih kiselina. Tako se nivo „lošeg“ holesterola (LDL) smanjuje, a za organizam koristan holesterol (HDL) raste. Telo vrlo dobro podnosi psilijum, čak i kod pacijenata sa hroničnim stanjima.
POVEĆANA TELESNA TEŽINA: Produžujući osećaj sitosti i smanjujući apetit, psilijum može indirektno dovesti do gubitka težine. Razna istraživanja su pokazala da su korisnici koji su uzimali 10-40 grama psilijuma dnevno unosili manje kalorija tokom dana od onih koji su uzimali placebo.
URAVNOTEŽENJE KRVNOG PRITISKA: Psilijum ljuspice dokazano deluju u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, snižavajući trigliceride i krvni pritisak. U nizu studija ispitanicima se savetovalo da konzumiraju između 5 i 15 grama psilijuma dnevno u periodu od 6-8 nedelja. Na kraju istraživanja imali su značajno smanjene triglicerida i krvni pritisak u poređenju sa početnom vrednošću.
MERE OPREZA: Ne preporučuje se uzimanje psilijuma u tokom uzimanja antibiotika i drugih lekova jer može usporiti njihovu apsorpciju. U retkim slučajevima, neki ljudi su imali simptome slične alergijama kao što su osip, svrab i začepljenje nosa.
Psilijum mogu konzumirati trudnice i dojilje kod opstipacije, ali u malim količinama i po mogućnosti po preporuci lekara. Psilijum se ne resorbuje u debelom crevu, te stoga ne utiče na fetus ni majčino mleko.
PREPORUČENA DNEVNA DOZA: Prema SZO ( Svetska zdravstvena organizacija) ,opšta dnevna konzumacija vlakana za zdravu osobu trebala bi biti 27-40g. Preporučena dnevna doza psilijuma varira 10-30g na dan, u podeljenim dozama ( ujutru i uveče). Preporučuje se početi sa manjom količinom te je povećavati po potrebi. Prvi efekti se osete posle tri dana. Deca mogu da koriste psilijum samo po preporuci lekara, jer je deci potrebno osigurati dnevne potrebe za vlaknima iz osnovnih namirnica.
NAČIN UPOTREBE: Psilijum ljuspice možete konzumirati u bilo koje doba dana.
Jedna kašičica psilijum ljuspica se pomeša sa 250ml vode, soka, mleka, jogurta, čaja i konzumira odmah nakon pripreme jer jako povećava volumen, postaje gusta i teže se guta. U želucu se formira čvršća želatinozna masa. Kada se telo navikne na novu hranu, unos možete po potrebi povećati na 2-3 kašičice. U danima kada se konzumira psilijum potreban je povećan unos vode ( minimalno 2 litre) kako bi se sprečila pojava nuspojava.
PSILIJUM U KOZMETICI
Psilijum ljuspice možete koristiti u domaćim maskama za lice. Deluje kao nežni piling, zbog svoje teksture, a i kao vezivno sredstvo za ostale sastojke.
Maska sa kurkumom:
2 kašičice psilijuma
2 kašičice meda
2 kašičice arganovog ulja
1 kap etarskog ulja kurkume
1 kašičica limunovog soka
Izmešajte sve sastojke u posudi, nanesite na lice i ostavite da deluje 15-20 minuta. Zatim lice dobro operite vodom. Masku koristite 1-2 puta nedeljno da bi vaša koža bila mekana i lepa.