fbpx

Atlantski Kedar

( Cedrus atlantica)

Stari Egipćani su libanonski kedar smatrali večnim. Koristili su ga za izradu vrata u svojim hramovima, gradnju brodova, a ulje su koristili u procesu balzamovanja. Koristio se u parfemima, u poznatom „mitridantu“- antidotu protiv otrova.

U „Solomonovoj pesmi“ se navodi da su Solomonov hram i kola bili izgrađeni od kedra.

Kedar se navodi i u Bibliji.

Kedar simbolizuje sve što je bilo plodno, u izobilju, plemenito, muško, ima veliku duhovnu snagu , a reč kedar potiče od arapskog „kedron ili kedree“ što znači vlast.

Horacije govori o knjigama koje su sačuvane zahvaljujući kedrovom ulju i o čuvanju dokumenata u škrinjama od kedrovine, otuda i drevni izraz „vredan da se stavi u kutiju od kedra“.

Dioskorid i  Galen spominju da je smola iz kedra sačuvala telo od truljenja, pa je tako nazvan „život umrlog“.

Herodot zapisuje kako su asirske žene koristile ulje kedrovine, pomešano sa čempresom i tamjanom kao ulje za pomazanje.

Smola indijskog kedra se koristi kao tamjan u hramovima u Tibetu i Indiji.

Etarsko ulje atlantskog kedra ima aromu koja deluje stimulativno, podižuće i otvarajući efekat na um i psihu. Jak i energičan, pomaže u uklanjanju teskobe i suzbijanju ljutnje, razdraženosti ili straha.

Dobro se meša sa drugim drvenastim uljima za masažu, posebno kod stresa.

Udišite ulje dok isparava iz difuzera kod meditacije, joge, molitve, pomaže razcistriti glavu i produbiti duh. Dobar je kao grejući, osvežavajući miris prostorija, za stvaranje senzualnog raspoloženja ili kao repelent za insekte. Može se koristiti kao muški miris.

Ključni kvaliteti: antiseptik, afrodizijak, utešan, podižući, fiksirajući, uzemljujući, otvarajući, fiksator, zaštita, podmlađivanje, stimulans, jačanje, tonik, protiv parazita, zagrevajući. Etarsko ulje atlantskog kedra ima aromu koja deluje stimulativno, podižuće i otvarajući efekat na um i psihu. Jak i energičan, pomaže u uklanjanju teskobe i suzbijanju ljutnje, razdraženosti ili straha. Dobro se meša sa drugim drvenastim uljima za masažu, posebno kod stresa.